Translate

22 Aralık 2015 Salı

TEKNE SOBASI BACA DETAYI / ДЕТАЛИ ДЫМОХОДА ПЕЧИ ДЛЯ ЯХТЫ

KAPORTA DELİĞİ VE BORU DETAYI

GÜVERTE / KAPORTA ÇIKIŞ DELİĞİ DETAYI


Teknede soba kullanıldığında en önemli konu soba ve sıcak soba  borularının tekne kabinine, özellikle de soba borusunun kaportadan güverteye çıkış noktasının ısı izalosyonunu sağlamak gerekir.

Tasarladığım sistemde  soba dumanı bilindiği gibi borular ile dışarı atılırken yanma için gerekli havayı yani oksijeni de dışarıdan almakta.

Bunun önemli üç avantajı var;
1-Sobanın yanması için gerekli hava dışarıdan temin edildiği için küçük hacimli kabin içerisinde mevcut hava ( oksijen ) azalmıyor.
2-Soba tamamıyla kapalı bir devre oluşturduğu için kuvvetli rüzgar anında bile kabin içine duman basması, zehirli gaz sızıntısı önlenmiş oluyor.
3-Soba içinde ve sobanın hemen üzerinde ki boru sisteminde oksijen taşıyan temiz hava borusu iç kısımda bulunuyor.  Kaportaya 40 cm kala iç kısımda ki temiz hava borusu dış kısma, sıcak duman borusu ise iç kısma geçiyor.
Böylelikle soğuk olan temiz hava borusu kaporta deliği etrafında bir bariyer oluşturarak sıcak duman borusunun kaportada oluşturması olası deformasyon, büzülme, kararma ve yangın riski yok edilmiş oluyor.
Temiz hava borusu dışarıdan itibaren sobaya kadar dıştan gelebilir di, ancak bu durumda borulardan elde edeceğimiz ısı heba olucaktı. Ayrıca dışarıdan gelen temiz ama soğuk hava, sıcak duman borusu içerisinde ısınarak yanma için daha uygun koşulları oluşturmakta.

Yukarıda ki çizimde görüleceği gibi borular kaportaya 40 cm kala yer değiştirmekte.  Bu bize bir kazanım daha sunmakta. duman borusu dıştan içe girerken bir <S> yapmakta bu da sobada oluşan sıcak havanın çabucak ortamı terketmesine engel olmakta dolayısı ile ısı verimini artırmakta.

Yukarıda ki çizimde görülen ara sistem kaporta delinerek üstten sabit kabin içinden hareketli bir flanş ve izolasyon yardımıya kaportaya sabitlenmekte. Böylelikle güverteden kabin içine su sızıntısı önlenmekte.
( Güverte üzerinde ki sistemde bulunan havalandırma ve duman borusu detayları diğer bölümde açıklanacaktır. ) 



Aşağıda  çoğumuzun bildiği  ısı geçişini yavaşlatan bir soba borusu tasarımı görülüyor.
Bizim sistemimizde ki boruların yer değiştirmesi işlemi de aynı bu sistemde ki gibi ısı verimini artırmaya katkı sağlamakta.

CİMRİ BORU SİSTEMİ








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder